Plienas X30Cr13 - 1.4028

Plienas X30Cr13 - 1.4028

 

Plienas X30Cr13 - 1.4028 pasižymi geromis savybėmis ir puikiu atsparumu korozijai. Anglies buvimas kompozicijoje užtikrina gerą kietumą 53–56 HRC. Chromas išlaiko tinkamą atsparumą korozijai, dėl šio legiravimo elemento gaminiai beveik neoksiduojasi, graži išvaizda išsaugoma per visą tarnavimo laiką. Dėl savo savybių plienas gali būti labai praktiškas naudojant patalpose, kai liečiasi su daugybe produktų ir perdirbtų maisto produktų, taip pat su kai kuriais karbonatais, acetatais ir hidroksidais.

Be to, kad X30Cr13 plienas yra lengvai apdirbamas, jis turi šias teigiamas savybes:

* atsparumas korozijai;
* didelis kietumas;
* lengvas galandimas;
* atsparumas dilimui;
* maža kaina.

 

Plieno atsparumas korozijai

Kaip jau minėta, X30Cr13 pasižymi dideliu atsparumu korozijai. Jis pasiekiamas dėl to, kad ieškant formulės, kūrėjams pavyko pasiekti subalansuotą chromo ir anglies santykį. Antikorozinės savybės pasireiškia vidutinio agresyvumo aplinkoje, kur nėra junginių, tokių kaip chloridai, tai gali būti organinės rūgštys, muilai, plovikliai. Optimalų lydinio atsparumą korozijai galima pasiekti sukietinant ir poliruojant paviršių. Taip plieno paviršiuje susidaro stabilus chromo oksido sluoksnis, kuris neleidžia vykti cheminėms reakcijoms su pagrindine plieno dalimi. Šis oksido sluoksnis yra itin plonas, pasyvus (atsparus korozijai), patvarus (gerai sukimba su mase) ir savaime atsistatantis (reformuojasi įtrūkus ar pažeidus).

 

Plieno cheminė sudėtis

X raidė X30Cr13 pavadinime rodo, kad plienas yra legiruotas, skaičius 30 nurodo anglies procentą. Jo kiekis siekia beveik 0,3 proc. Likę simboliai rodo, kad yra chromo. Čia jo yra apie 13 proc. Anglis yra pagrindinis komponentas, suteikiantis kietumą ir standumą. Jo turi būti visų tipų pliene. Cheminis elementas chromas yra pilkšvai baltas metalas su blizgančiu kietu paviršiumi. Tai suteikia plienui gebėjimą sukietėti. Dėl šio cheminio elemento žymiai padidėja atsparumas dilimui ir atsiranda antikorozinės savybės.

 

Atsiliepimai

Gamintojai pažymi, kad X30Cr13 plienas yra gana įprastas plienas, skirtas virtuviniams peiliams su stabiliomis savybėmis. Jei kruopščiai parinksite įrankį ašmenų galandimui ir atliksite jį atsižvelgdami į subtilybes, peiliai tarnaus ilgai ir nebus atšipę.
Atsiliepimai leidžia priartėti prie išvados, kad peiliai, pagaminti iš X30Cr13 plieno, yra gana tinkami kasdieniam darbui. Kietumas ir stiprumas leidžia juos intensyviai naudoti įvairiems tikslams, o puiki peilių išvaizda išsaugoma ilgą tarnavimo laiką.