Peilis mėsai pjaustyti

Peilis mėsai pjaustyti

  Perkant peilį mėsai pjaustyti, svarbiausia pasirinkti tinkamą ir kokybišką peilį. Norint nešvaistyti pinigų, patartina išstudijuoti informaciją apie tai, kuris peilis skirtas skirtingiems gaminiams, iš kokios medžiagos ir kuris yra geresnis, taip pat pasirinkimo principus, priežiūros ir naudojimo taisykles.

Peilis mėsai pjaustyti dažniausiai atlieka šias funkcijas: pjaustymas ir smulkinimas - lengvai susidoroja su kremzlėmis, sausgyslėmis, mažais kaulais; iškaulinėjimas - raumenų atskyrimas nuo kaulo.

Forma. Jis nesiskiria nuo klasikinio virtuvės modelio, tačiau turi vieną išskirtinį bruožą – nedidelę įdubą tarp rankenos ir ašmenų. Tai užtikrina patikimą ir tvirtą pirštų fiksavimą prie įrankio.

Ašmenys. Kad būtų lengva pjaustyti ir kapoti, jis turi būti pakankamai platus ir pagamintas iš kokybiško plieno, kad būtų išvengta deformacijos. Pjovimo briaunos paviršius turi būti lygus, be dantų ir įpjovų. Ašmenų medžiaga parenkama taip, kad ji nesilankstytų, nelūžtų ir ilgai nenusidėvėtų. Šį reikalavimą tenkina daug anglies turintis plienas, pageidautina kietas.

Rankena. Geriausia be jokių puošmenų, nes pagrindinė užduotis yra tvirtas peilio sukibimas su ranka. Pageidaujamos medžiagos: mediena ir plastikas kartu su guma. Šiuo atveju metalas yra nepageidaujamas dėl galimo delno paslydimo. Kad galėtumėte patogiai dirbti, peilis turi būti patogus laikyti rankoje. Svoris taip pat turi reikšmės, kad ilgiau dirbant nepavargtumėte.


Populiariausi peilių rinkiniai mėsai paruošti, kuriuos sudaro:

* skerdienos išdorojimo peilis, 25 cm ilgio, lenktas, siauri ašmenys
* mėsininko peilis, 20 cm ilgio, platūs ašmenys
* filė peilis, 20 cm ilgio, lankstus peiliukas
* lupimo peilis, 15 cm ilgio
* iškaulinimo peilis, 15 arba 12 cm ilgio, lenktas, siauri ašmenys


Keramikiniai peiliai - ar verta?

Keramikinių peilių privalumai:
* ekologiškumas - natūrali medžiaga;
* higieniškas – atsparus kvapams, skoniams ir drėgmei;
* stiprumas – savo kietumu lenkia kai kuriuos metalus;
* aštrumas ir pjovimo greitis.

Keramikinių peilių trūkumai:
* lengvai lūžta nuo smūgio – negalite numesti ir turite atsargiai pjaustyti;
* atsiranda įtrūkimai dėl temperatūros pokyčių – netinka šaldytiems maisto produktams;
* tinkami, jei reikia pjaustyti, bet netinka, kai reikia iškaulinėti arba kapoti.


Peilių laikymas ir priežiūra

Jei laikysitės tam tikrų laikymo ir priežiūros taisyklių, jūsų peilis gali būti naudojamas daugiau nei keliolika metų. Puiki išvaizda ir pjovimo savybės išliks, jei laikysitės rekomendacijų:
* peiliai turi būti laikomi atskirai nuo kitų stalo įrankių;
* laikymui tinka plastikiniai arba mediniai laikikliai, taip pat galite naudoti magnetinę lentą;
* vengti drėgnų vietų, ilgalaikio kontakto su vandeniu. Po plovimo nuvalykite ašmenis rankšluosčiu;
* neatidarinėkite skardinių ir nenaudokite kaip atsuktuvo;
* pjaustant peilis turi liestis tik su mediniais ir plastikiniais paviršiais;
* apdorojus rūgščius vaisius ir uogas, nedelsiant nuplaukite švariu vandeniu, kad rūgštis nesugadintų ašmenų.