Kaip paruošti krevetes

Kaip paruošti krevetes

  Krevetės – tai delikatesas, kuris gali paversti bet kokį patiekalą ypatingu. Ji yra universali jūros gėrybių rūšis, kurią galima ruošti įvairiausiais būdais: kepti, virti, grilinti, troškinti ar naudoti kaip ingredientą kitose receptuose. Jei norite išmokti, kaip paruošti krevetes ir sužinoti visus svarbiausius aspektus, šis straipsnis skirtas jums. Čia aptarsime visus krevečių ruošimo žingsnius – nuo jų pirkimo ir paruošimo iki įvairių ruošimo būdų ir receptų. 

Kaip išsirinkti šviežias krevetes

Pirmasis žingsnis ruošiant krevetes yra išsirinkti kokybiškas ir šviežias krevetes. Štai keli patarimai, kurie padės išsirinkti geriausias:
1. Kvapas: šviežios krevetės turėtų turėti švelnų jūros kvapą. Jei krevetės kvepia amoniaku ar turi stiprų nemalonų kvapą, jos greičiausiai nėra šviežios.
2. Spalva: krevetės turėtų būti permatomos ir blizgios, jų spalva gali svyruoti nuo pilkos iki rausvos. Jei krevetės atrodo blankios ar turi tamsias dėmes, jos gali būti senos.
3. Tekstūra: krevetės turėtų būti tvirtos ir nesusitraukusios. Jei jos yra minkštos ar lūžta rankose, geriau jų nepirkti.
4. Akimirkos: jei perkate gyvas krevetes, jos turėtų būti judrios. Lėtai judančios arba nejudančios krevetės gali būti prastos kokybės.

Kaip paruošti krevetes: pagrindiniai žingsniai

1. Krevečių valymas
Krevečių valymas yra vienas iš svarbiausių žingsnių, siekiant užtikrinti, kad jos būtų skanios ir saugios vartoti. Štai kaip tinkamai išvalyti krevetes:
1. Galvų nuėmimas: pradėkite nuo krevečių galvų nuėmimo. Tai galite padaryti paprastai paspausdami galvą ir traukdami ją nuo kūno.
2. Lukštų pašalinimas: pašalinkite krevečių lukštus, pradedant nuo kojos dalies ir judant link uodegos. Jei norite, galite palikti uodegą dekoratyviniais tikslais.
3. Žarnyno pašalinimas: išilgai krevečių nugaros eina tamsi linija – tai žarnynas, kurį reikia pašalinti. Naudokite mažą peilį ar dantų krapštuką, kad jį atsargiai ištrauktumėte.

2. Krevečių marinavimas
Norint suteikti krevetėms ypatingą skonį, verta jas pamarinuoti prieš ruošiant. Marinatai gali būti įvairūs, priklausomai nuo jūsų skonio. Štai keli paprasti marinato receptai:
1. Citrinų ir česnakų marinatas:
    * 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
    * 2 susmulkintos česnako skiltelės
    * 1 citrinos sultys
    * Druska ir pipirai pagal skonį
2. Sojų padažo ir imbiero marinatas:
    * 3 šaukštai sojų padažo
    * 1 šaukštelis tarkuoto imbiero
    * 1 šaukštas medaus
    * 1 šaukštas sezamo aliejaus
Krevečių marinavimas trunka apie 30 minučių – 1 valandą. Per ilgai marinuoti nerekomenduojama, kad krevetės neprarastų savo natūralios tekstūros.

Krevečių ruošimo būdai

1. Krevečių virimas
Krevečių virimas yra vienas iš paprasčiausių ir greičiausių būdų jas paruošti. Štai pagrindiniai žingsniai:
1. Užvirinkite vandenį: užvirinkite didelį puodą vandens. Į vandenį galite pridėti druskos, citrinos griežinėlių, lauro lapų ar kitų prieskonių, kad suteiktumėte krevetėms skonio.
2. Įdėkite krevetes: kai vanduo užverda, įdėkite krevetes. Virkite jas apie 2–3 minutes, kol jos taps rožinės ir neskaidrios.
3. Išimkite krevetes: išimkite krevetes iš vandens ir leiskite joms atvėsti. Galite jas padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų perteklinį vandenį.

2. Krevečių kepimas
Krevečių kepimas suteikia joms nuostabų skonį ir traškumą. Štai kaip tai padaryti:
1. Paruoškite keptuvę: įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus (alyvuogių arba sviesto).
2. Kepkite krevetes: įdėkite krevetes į keptuvę ir kepkite jas 2–3 minutes kiekvienoje pusėje, kol jos taps rožinės ir neskaidrios.
3. Patiekite: išimkite krevetes iš keptuvės ir patiekite. Galite pabarstyti jas druska, pipirais ar citrinos sultimis.

3. Krevečių grilinimas
Grilintos krevetės yra puikus pasirinkimas vasaros vakarienei ar vakarėliui. Štai kaip jas paruošti:
1. Paruoškite grilį: įkaitinkite grilį iki vidutinės karščio.
2. Grilinkite krevetes: užverkite krevetes ant iešmelių ir grilinkite jas 2–3 minutes kiekvienoje pusėje, kol jos taps rožinės ir neskaidrios.
3. Patiekite: išimkite krevetes iš grilio ir patiekite. Galite pridėti citrinos sultis ar mėgstamą padažą.

4. Krevečių troškinimas
Troškintos krevetės yra puikus pasirinkimas, kai norite išlaikyti jų sultingumą ir skonį. Štai kaip tai padaryti:
1. Paruoškite puodą: įkaitinkite puodą su trupučiu aliejaus ar sviesto.
2. Įdėkite krevetes ir skysčius: pridėkite krevetes ir pageidaujamus skysčius (sultinį, vyną, kokosų pieną). Troškinkite apie 5–7 minutes, kol krevetės taps rožinės ir neskaidrios.
3. Patiekite: išimkite krevetes iš puodo ir patiekite su troškintais daržovėmis ar ryžiais.

Krevečių receptai

Krevečių salotos su avokadu ir mangais

Ingredientai:
* 300 g virtų krevečių
* 1 prinokęs avokadas
* 1 prinokęs mangas
* 1 raudona paprika
* 1 mažas raudonasis svogūnas
* 1 laimo sultys
* 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
* Druska ir pipirai pagal skonį

Paruošimas:
1. Supjaustykite avokadą, mangą, papriką ir svogūną mažais kubeliais.
2. Sumaišykite visas daržoves su krevetėmis.
3. Užpilkite salotas alyvuogių aliejaus ir laimo sulčių mišiniu, pabarstykite druska ir pipirais.
4. Gerai išmaišykite ir patiekite šviežias.

Krevetės su česnaku ir sviestu

Ingredientai:
* 500 g šviežių krevečių
* 4 šaukštai sviesto
* 3 smulkintos česnako skiltelės
* 1 citrinos sultys
* Druska ir pipirai pagal skonį
* Šviežios petražolės papuošimui

Paruošimas:
1. Ištirpinkite sviestą keptuvėje.
2. Įdėkite smulkintą česnaką ir kepkite, kol jis taps auksinės spalvos.
3. Pridėkite krevetes ir kepkite apie 3–4 minutes, kol jos taps rožinės ir neskaidrios.
4. Užpilkite citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais.
5. Papuoškite petražolėmis ir patiekite karštas.

Krevečių pasta su pomidorų padažu

Ingredientai:
* 300 g virtų krevečių
* 200 g spagečių
* 2 smulkinti pomidorai
* 2 smulkintos česnako skiltelės
* 1 mažas svogūnas
* 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
* Druska ir pipirai pagal skonį
* Šviežios bazilikų lapeliai papuošimui

Paruošimas:
1. Išvirkite spagečius pagal pakuotės instrukcijas.
2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje, pridėkite smulkintą svogūną ir česnaką, kepkite, kol jie taps auksinės spalvos.
3. Pridėkite smulkintus pomidorus ir kepkite, kol jie suminkštės ir taps padažu.
4. Įdėkite krevetes ir kepkite dar 2–3 minutes.
5. Sumaišykite padažą su spagečiais, pabarstykite druska ir pipirais.
6. Papuoškite šviežiais bazilikų lapeliais ir patiekite karštą.


Krevetės yra nuostabus ingredientas, kuris gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose. Nesvarbu, ar esate pradedantysis, ar patyręs virėjas, šiame straipsnyje rasite visą reikalingą informaciją, kad galėtumėte paruošti krevetes namuose. Išbandykite įvairius ruošimo būdus ir receptus, kad atrastumėte savo mėgstamiausią krevečių patiekalą.